Kunstzinnig gesprek over ecologische rouw in Gent, tijdens DRIFT

‘Common Dreams: Flotation School’ – Maria Lucia Cruz Correia & Evanne Nowak

Op zondag 9 juni 2019 faciliteer ik in Gent een gesprek rondom ecologische rouw tijdens DRIFT ism. Greentracks.

Hoe voelen we ons bij het verdwijnen of veranderen van onze rivieren en bossen? Welke delen van onszelf vinden we terug in de plekken waar we wonen? Hoe moet je verhalen over verlies plaatsen wanneer het over ‘onderdelen’ van onze leefomgeving gaat? Is daar ook een zekere rouw aanwezig?

De wetenschap voorspelt ingrijpende veranderingen in biodiversiteit, leefomgeving, weersomstandigheden, voedselvoorziening, … ten gevolge van de klimaatcrisis. Onvermijdelijk zullen we afscheid moeten nemen van bepaalde dier- en plantsoorten, van vertrouwde seizoenskenmerken en landschappen. Onbewust maakt dat afscheid een melancholie en een gevoel van rouw in ons wakker. Maar hoe verwerken we een gevoel van verlies voor iets dat nog niet echt weg is? En hoe kunnen we rouwen over dingen die we altijd vanzelfsprekend vonden?

Deelnemers verlaten voor voor deze werksessie voor enkele uren het vasteland en nemen plaats op Maria Lucia’s drijvende eiland ‘Common Dreams: Flotation School’ in het Houtdok. Dobberend op het water bekijkt Maria Lucia samen met onderzoeker Evanne Nowak de verschillende fasen van verdriet over klimaatverandering. Tijdens deze tocht doorheen de fasen van ontkenning, affectie, verbinding en actie, bieden ze je de tijd en de ruimte om naar je verhouding te kijken tot ecologische onrust. Deze sessie omvat een ‘overlevingsmaaltijd’ met ingrediënten die meer dan 10 jaar goed blijven.

Maria Lucia Cruz Correia werkt als onderzoeker, kunstenaar en activist. De afgelopen tien jaar focust ze in haar artistieke praktijk op milieuleed en klimaatverandering.

Evanne Nowak werkt als onderzoeker, facilitator en curator op het snijvlak van ecologie, psychologie en filosofie. Ze heeft een master in humanistic counseling en schreef haar thesis over apathie en klimaatpsychologie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s