Spreken over klimaat en therapie tijdens congres van de NVRG – ‘New Steps to an Ecology of Mind’

on

Op 18 september mag ik tijdens het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie in gesprek met therapeut Robert van Hennik. We onderzoeken verlieservaringen in het licht van de ecologische crisis, de relatie tussen het sociale, het mentale, de leefomgeving en hoe van apathie naar her-verbinden te komen. Zie hier het volledige programma.

Over dit programma:

Het thema is New steps to an ecology of mind: systemische wortels in een woelige wereld. Vanuit de NVRG studio gaan Justine van Lawick, Flip Jan van Oenen, Jan Olthof en Robert van Hennik live in gesprek met een gast over hoe wij in deze complexe tijd als professionals kunnen navigeren. In de middag krijgen we via een livestream verbinding met Nora Bateson uitleg over een Warm Data Lab en gaan we zelf in kleine groepen hiermee aan de slag.

“Er is een transitie gaande in de wereld. De klimaatcrisis, gezondheidscrisis, economische crisis en racisme brengen veranderingsprocessen met zich mee die doorwerken in alle haarvaten van de samenleving. Ook in relaties en families. Het systemisch gedachtegoed helpt om te begrijpen hoe alles met alles samenhangt en bloeit in vele disciplines. Hoe is dat in de systeemtherapie? Op 18 september zijn we bezig met deze vraag en welke ingangen deze transitie biedt voor ons vak. We verbinden ons daarmee ook opnieuw met de oorsprong van ons vak, ‘back to Bateson’. Dat wil niemand toch missen?” Justine van Lawick

“Hebben wij als systeemtherapeuten onze ziel aan de duivel verkocht? Systeemtheorie biedt een manier van kijken die veel meer recht doet aan de complexiteit van de menselijke interacties dan de lineaire benadering volgens het ‘medical model’. Toch werken we steeds meer in Diagnose Behandelcombinaties en proberen we onze effectiviteit te bewijzen met ‘biasvrij’ onderzoek. Terwijl ons systemisch werk zich juist richt op de ambivalentie, de ‘tussenruimte’ en het verbindend patroon. Onder druk van het maakbaarheids- en marktdenken dreigen we te verliezen wat ons uniek maakt: het oog voor het verschil dat het verschil maakt (om met Bateson te spreken). Tijd voor herijking dus. Doe je mee?” Flip Jan van Oenen

“New Steps to an ecology of mind. De tijd van nu vraagt om een ecologisch bewustzijn, het besef dat we bijdragen aan en afhankelijk zijn van een groter geheel van inter-acterende delen. Dit besef helpt om de consequenties van de consequenties te zien en relationeel verantwoordelijk te zijn naar mensen, dieren, planten, dingen en de aarde.” Robert van Hennik

“Gregory Bateson heeft ons geleerd te denken in termen van relaties en patronen. Systemisch denken gaat over context en het organiseren van context. Dit denken vraagt om een ander soort logica die gevoed wordt door kunst, literatuur, poëzie en film. Onze tijd vraagt om het navigeren binnen complexe contexten waarbinnen een veelheid van variabelen met elkaar interacteren. Omgaan met complexiteit vraagt om een ander soort weten en handelen.” Jan Olthof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s