Zwarte scholen. Men heeft het er niet meer zoveel over. De media trekken onze aandacht met dreigende berichtgeving over oorlog, radicalisme en de stroom aan vluchtelingen buiten de grenzen van Nederland. Ondertussen is dichtbij huis onze eigen ‘multiculturele samenleving’ het ondergeschoven kindje van de politiek geworden.
In Amsterdam alleen al wonen ruim 180 verschillende nationaliteiten bij elkaar. Maar zitten onze kinderen allemaal met elkaar op school? Helaas niet. Er is nog steeds een tweedeling tussen witte en zwarte scholen, die eerder groter dan kleiner wordt. Autochtone Nederlandse ouders kiezen vaak bewust voor witte scholen, omdat zij denken dat hun kind daar betere resultaten zal halen. Dit fenomeen wordt ook wel ‘witte vlucht’ genoemd. Maar wat voor invloed heeft dit op klasse- en cultuurscheiding en hebben niet-westerse ouders net zoveel keuzemogelijkheden als autochtone ouders?
Sander Peters is journalist, tekstschrijver en vader van twee zoontjes van respectievelijk vijf en zeven jaar oud. Hij stond vier jaar geleden zelf voor dit dilemma: hij moest kiezen tussen de zwarte daltonschool, de witte volkse openbare school en de witte jenaplanschool in zijn buurt. Sander wilde niet dat zijn kinderen bang zouden zijn voor mensen met andere culturele achtergronden.
Vanavond maakt hij de balans op en onderzoeken we de afwegingen, onderliggende overtuigingen en zowel zijn als onze eigen waarden.
Panel: Guido Walraven, Martien Schreurs, Caesar Bast, Sawitri Saharso
Gespreksleider Moreel Beraad: filosoof Dick Kleinlugtenbelt
Presentatie: Tyche van Bommel
Dit programma vond plaats op 10 februari 2016 in De Nieuwe Liefde. Het Schoolbureau schreef er een blog over.