Gewetensvragen | Moet ik stoppen met vlees eten?

Het gros van de wereldbevolking vindt vlees lekker. En steeds lekkerder. Maar tegelijkertijd wordt het pijnlijk duidelijk dat vlees eten naast stress en lijden voor dieren, des te meer schade veroorzaakt voor voedselzekerheid, het klimaat en toekomstige generaties. Je ontkomt niet meer aan de vraag: mag ik nog wel vlees eten en zo ja, hoeveel dan? Of durven we geen scherpe conclusies te trekken: als we dieren niet willen exploiteren zouden we dan niet moeten overstappen op een dieet van meer peulvruchten en kweekvlees?
Met dit dilemma werd ook tv-presentatrice Marijn Frank (van De Keuringsdienst van Waarde) geconfronteerd. Marijn houdt heel erg veel van vlees – je kunt het een volwaardige verslaving noemen. In haar documentaire Vleesverlangendocumenteerde ze haar worsteling hiermee: ze liep mee bij een koeienslachterij en bezocht een stal met 100.000 plofkippen. Door haar heerlijke biefstukje recht in de ogen te kijken, hoopte ze een gezondere morele relatie op te bouwen met haar verlangen naar vlees. Vanavond komt ze vertellen over haar afkicktour en onderzoeken we of de vleeseter de roker van twintig jaar geleden is?
Aan de hand van Marijn’s dilemma wordt aan het publiek de gewetensvraag gesteld: moet ik stoppen met vlees eten? Speel je zelf met de gedachte om te minderen met vlees? En kunnen wij als individu eigenlijk wel een verschil maken? Schuif aan en filosofeer mee!
Presentatie: Tyche van Bommel
Gespreksleider Moreel Beraad: Dick Kleinlugtenbelt
Gasten: Marijn Frank bracht december vorig jaar haar eerste bioscoopdocumentaire uit Vleesverlangen. Een documentaire over beeldvorming, diervriendelijkheid, lust en hypocrisie.
Prof. Dr. Cor van der Weele is bijzonder hoogleraar humanistische wijsbegeerte aan de Universiteit Wageningen en promoveerde in de filosofie van de biologie. Ze heeft de laatste jaren onder meer onderzoek gedaan naar morele veranderingsprocessen rond vlees en kweekvlees, met speciale interesse voor de rol van ambivalentie, selectieve aandacht en verbeelding.
Janno Lanjouw is freelance journalist die zich specialiseert in voedselvraagstukken. Zijn werk verscheen onder andere op De Correspondent en in de NRC. Daarnaast is hij mede-oprichter en programmadirecteur van het Food Film Festival.
Milouska Meulens is presentatrice van het natuurradioprogramma Vroege Vogels en het  tv-programa Groen Licht, een wekelijks programma over groene feiten en fabels. Verder is zij onder meer bekend van NOS Jeugdjournaal.
Jelmer Mommers heeft in drie jaar tijd een stevige expertise opgebouwd over klimaatverandering en de overstap naar duurzame energie. Hij zoekt als correspondent Klimaat & Energie naar de verhalen die perspectief en hoop bieden waar angst vaak de boventoon voert. Dus: geen apocalyptische scenario’s, maar realistische analyses over de risico’s van klimaatverandering – en wat we daaraan kunnen doen.
Dit programma vond plaats op 9 maart 2016 in De Nieuwe Liefde. De Correspondent deed er verslag van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s