Kijk mij eens goed doen – dilemma’s rond voluntourism

Elk jaar reizen duizenden jongeren naar ontwikkelingslanden om te helpen. Het liefst doen ze ‘iets met kinderen’. Een mooi gebaar. Maar de kritiek op voluntourism, de industrie die vrijwilligerswerk in het buitenland is geworden, groeit. Media zijn vaak kritisch en berichten over de schimmige branche die hierdoor ook is ontstaan, zoals weeshuizen zonder weeskinderen. ‘Ontwikkelingsbeunhazerij,’ noemde Bart Romijn van brancheorganisatie Partos het onlangs zelfs. Of is dit beeld te cynisch? Alle beetjes helpen, toch? En leidt vrijwilligerswerk niet tot betrokken wereldburgers die oog hebben voor de ander?

In dit programma voeren we een reflectief en zelfkritisch gesprek over waarden, oordelen en de vooronderstellingen rondom de behoefte om te helpen in ontwikkelingslanden.
Voor de pauze geven acht gasten hun persoonlijke visie hierop. Na de pauze gaan zij onder leiding van filosoof Dick Kleinlugtenbelt in op een concreet dilemma. Dit doen ze via de beproefde methode van het moreel beraad.

De gasten waren Kuba Szutkowski (Volunteer Correct), Isolde de Groot (universitair docent en onderzoeker), Karin van Mullem (documentaire maker), Lonneke van Genugten (hoofdredacteur OneWorld), Sulaikah Theis (oprichter particulier initiatief), Kiza Magendane (auteur), Mirna van Veen (International Fairtravelers Organisation) en Charlotte van Heijst (vrijwilliger). Presentatie: Tyche van Bommel.

Dit programma vond plaats op 2 maart 2015 in De Nieuwe Liefde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s