“Maar ik ben nu een veel leukere ouder” | Dilemma’s rondom scheiden

Flitsscheiding, vechtscheiding, overlegscheiding, weekendscheiding. ‘Volg je hart’™ is voor velen een inspirerend levensmotto, maar de keerzijde van onze individuele zoektocht naar geluk is het feit dat we steeds vaker en steeds sneller scheiden. Volgens onderzoek heeft een scheiding negatief effect op de betrokken kinderen, anderzijds is dit dikwijls van tijdelijke duur en zijn kinderen juist gebaat bij gelukkige ouders. Wat weegt zwaarder: persoonlijk welzijn of de gevolgen voor het gezin? Met andere woorden: in hoeverre mag je als ouder voor je eigen geluk kiezen?

Dertien jaar geleden scheidde Yolande de Best van haar toenmalige man. Terwijl zij na deze stap opbloeide en groot geluk beleefde met haar nieuwe man, worstelden haar drie (puber) kinderen lange tijd met boosheid en verdriet. Nu de verliefdheid bekoeld is en de ‘nieuwe’ relatie in rustiger vaarwater is gekomen, raakt de worsteling die haar kinderen hebben doorgemaakt en nog steeds doormaken, haar zeer. In dit programma maakt Yolande de balans op; als zij alles bij elkaar optelt, is zij dan daadwerkelijk gelukkiger dan toen?

Zijn jouw ouders nog steeds bij elkaar ‘voor de kinderen’? Heb je een weekendvader en een tweede moeder, liep je ooit zelf met een ingepakte koffer de deur uit? Of ben je juist een liefdesbaby en is scheiden een ‘ver van je bed’ show? Kom en onderzoek vanavond in hoeverre jij zelf vindt dat individueel geluk wel of niet boven dat van een gezin gaat.

Gasten:
Yolande de Best (o.a. bekend van het televisieprogramma Echt Scheiden)
Nienke Wijnants (schrijfster van Het dertigerdilemma)
Julia Ploum (ervaringsdeskundige)
Ed Spruijt (scheidingsonderzoeker)

Presentatie door Tyche van Bommel
Moreel Beraad onder begeleiding van filosoof Dick Kleinlugtenbelt

Dit programma vond plaats op 13 april 2015 in De Nieuwe Liefde. Anne Buiskool van Goed Gescheiden Ouders schreef er een blog over.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s