The Carbon Conversations: hoe voer je een goed gesprek over klimaatverandering?

on

Wat kan ik als individu doen aan klimaatverandering? Nou, begin er eens een gesprek over. Uit onderzoek blijkt dat er bij klimaatverandering sprake is van een ‘spiral of silence’: we beginnen er niet over op feestjes of aan de keukentafel, niet alleen omdat het niet zo’n gezellig onderwerp is, maar des te meer omdat men het er zo weinig over heeft.

Maar ook hoe we er over praten, kan ontkenning van klimaatverandering in de hand werken. We relativeren alarmerend wetenschappelijk onderzoek en verzekeren elkaar dat het wel los zal lopen. En moet je niet juist altijd positief denken?

Hoe kun je dan wél praten over klimaatverandering? Hoe begin je erover met vrienden, collega’s en familie, zonder dat de ander afhaakt of de bal terugkaatst en het over jouw eigen vliegvakanties wil hebben? Hoe kunnen je hier over praten zonder te verzuipen in schuldgevoel, hopeloosheid en cynisme?

In deze workshop oefenen we met de methodiek ‘Carbon Conversations’ zoals ontwikkeld in Engeland door klimaatpsychologe Rosemary Randall. In twee uur tijd ontrafelen we gespreksnormen, onderzoek je je eigen gespreksgewoonten en krijg je nieuwe tactieken aangereikt. Concreet en praktisch. En dat zou best wel eens kunnen leiden tot vertrouwen, hoop en motivatie. Wie wil dat nou niet?

Evanne organiseerde en presenteerde deze workshop op 19 december 2016 in Felix Meritis i.s.m. Stichting Klimaatgesprekken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s