Waarom we apathisch zijn over klimaatverandering | En hoe dit te doorbreken

Klimaatverandering veroorzaakt een uiterst bedreigende situatie en het is steeds onwaarschijnlijker dat we nog op tijd zijn om dit te voorkomen. Wie wordt daar niet cynisch en moedeloos van? Vooral de jongere generatie maakt zich hier zorgen over.

Ondanks een wetenschappelijke consensus over het bestaan van klimaatverandering en het belang van grootschalig en snel ingrijpen, blijft werkelijke actie uit. Een apathische houding is de publieke norm. Want we geven om de natuur en onze kleinkinderen, maar we geven ook om onze vliegvakantie.

Volgens klimaatpsycholoog Renee Lertzman is onze apathie een copingmechanisme om te dealen met sterke gevoelens van angst, schuld, pijn, verlies en ambivalentie. Het probleem is niet een gebrek aan betrokkenheid, het probleem is dat we niet weten wat wij, nietige individuen, kunnen doen aan de bedreigingen waar de klimaatcrisis ons voor stelt en het niet kunnen uithouden met innerlijke conflicten en dilemma’s.

Vanavond onderzoeken we samen met Lertzman, jonge changemakers en kunstenaars hoe we op een nieuwe manier over klimaatverandering kunnen praten, hoe we publiek ruimte kunnen geven aan angst, schuldgevoelens en machteloosheid zonder elkaar direct te veroordelen, en elkaar  kunnen motiveren om toch een verschil te maken.

Wees welkom bij deze avond klimaattherapie!

Gasten: Prinses Irene, Imre Ploeg, Pelle Berting, Manu Busschots, Renee Lertzman

Moderatie: Evanne Nowak

Dit programma vond plaats op 9 november 2016 in De Nieuwe Liefde. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s