Zin op Zondag – Het Nieuwe Tijdperk

Op zondag 9 april 2017 host ik mijn tweede talkshow bij de Stadsschouwburg Utrecht. Kaartjes zijn hier verkrijgbaar. 

De mens als asteroïde-inslag?

Grote kans dat je het nog niet wist, maar afgelopen zomer hebben 30 vooraanstaande geologen een nieuw tijdvak uitgeroepen. We leven niet langer in het holoceen, maar in het Antropoceen, ofwel: het tijdperk van de mens. De aarde is een door en door menselijke planeet geworden en de mensheid is uitgegroeid tot een kracht van geologische proporties. Denk aan een snel toenemende opwarming, oceanen vol plastic, en de ‘zesde massa-extinctie’ die inmiddels in volle gang is. Wetenschappers stellen dat de vernietigende invloed van de mens minstens zo desastreus zal zijn als de asteroïde-inslag die ooit de dinosauriërs van de planeet deed verdwijnen. Is het inderdaad zo erg, zijn we op weg naar een onomkeerbare ondergang, of biedt dit tijdperk kans om ons menselijke, innovatieve potentieel te verwezenlijken?

In dit programma leggen we vanuit kunst, filosofie en wetenschap onze verhouding tot dit tijdperk onder de loep. Wat is het Antropoceen, waar moeten we ons op voorbereiden, en hoe kunnen we daar in leven? Voor iedereen die voorbij de grenzen van 4 jaar- verkiezingstijd wil nadenken, en zijn leven in dit nieuwe tijdperk wil onderzoeken.

Met:

Lisa Doeland is filosofe en werkt als programmamaker bij Radboud Reflects aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Voor Brainwash filosofeert ze regelmatig over klimaatverandering en hoe daarmee te leven. Momenteel werkt ze samen met Naomi Jacobs en Elize de Mul aan een boek met cultuurfilosofische beschouwingen, dat volgend jaar zal verschijnen bij de Arbeiderspers.

Prof. dr. Jack Middelburg is directeur onderzoek van het departement Aardwetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en was wetenschappelijk directeur van het Darwin Center for Biogeosciences. Vandaag komt hij vertellen over het ‘Systeem Aarde’.

Theatermaakster Davy Pieters maakte de voorstelling ‘The Re-enactment of the now’. Ze zegt hierover: “We worden voortdurend geconfronteerd met signalen dat klimaatverandering het leven zoals we dat kennen bedreigt. We zien beelden in de media en horen de verhalen van rampen met grote gevolgen. Ik raakte gefascineerd door het gegeven dat het blijkbaar zo moeilijk blijft om ons met het onderwerp te verbinden. Met het maken van deze voorstelling doe ik een poging die kloof te overbruggen. Ik wil een ander perspectief bieden. Een moment om stil te staan, te reflecteren en te verbeelden.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s