Zin op Zondag – Macht van de Moedige Burger

Voor de Schouwburg Utrecht host ik op zondag 5 maart 2017 een talkshow over vrouwelijk verzet in reactie op populisme en polarisatie. 

Trump, Wilders, Le Pen. Met de ‘rise’ van de populist, groeit de wil van menig burger om zelf op te staan. Hoe meer we ons bewust worden van onze eigen filterbubbel, hoe sneller we daar uit willen breken. En sinds ‘Treitervlogger’ een heus woord is, is een Goed Gesprek weer hip.

In deze Zin op Zondag is het podium bestemd voor kleine projecten, lokale initiatieven en activisten met een lange adem die gestaag in hun gemeenschappen werken aan een tegenbeweging. We onderzoeken wat anno 2017 de macht van de burger is en kan zijn. In Nederland, en daarbuiten. En omdat het bijna Internationale Vrouwendag is, zijn moedige vrouwen aan het woord.

Voor iedereen die machteloos wordt van de aaneenrijging van klimaat-, Europa-, en asielcrisissen. Voor iedereen die ‘iets wil doen’ tegen polarisatie en populisme, maar niet weet wat. Want verzet en opkomen voor de ‘grote zaak’, dat is eigenlijk iets oerhollands. Ben jij ook niet trots op onze fietspaden of homohuwelijk? We hebben verzet in ons DNA. En jij waarschijnlijk dus ook.

gasten

  • Journaliste en redacteur Selma Zijlstra. Bij Vice Versa schrijft ze over geweldloos verzet, handel(spolitiek), arbeidsomstandigheden, gender, conflict, landrechten en wetenschappelijke evaluaties. Momenteel schrijft ze veel over de kracht van tegenmacht. Lees bijvoorbeeld haar artikel ‘Power to the People: het best bewaarde geheim voor verandering zijn wij zelf.’
  • Rosie Duivenbode van de Beweging. De Beweging is een burgerinitiatief dat zoekt naar een opbouwend geluid vanuit de hele samenleving. Met de Nationale Luistercampagne gaat de Beweging binnen één jaar in gesprek gaan met 1 miljoen mensen over het Nederland van nu voor het Nederland van morgen. Rosie komt namens de Beweging vertellen over het initiatief, haar drijfveren en verrassende (straat)gesprekken
  • Zangeres Rachèl Louise was 3FM Serious Talent, speelde in de band van Dotan en studeerde muziek in Amerika. Haar tweede album komt binnenkort uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s