Analyse van een onduurzame tijdgeest

In mei 2017 maak en modereer ik voor Stichting NatuurCollege drie programma’s over ‘Duurzaamheid van Binnenuit’. De serie wil inspireren tot kritische zelfreflectie op mens en wereldbeeld in relatie tot (on)duurzaamheid. Deze programma’s vinden plaats in De Nieuwe Liefde. ‘Analyse van een onduurzame tijdgeest’ is het eerste van dit drieluik, en vindt plaats op 3 mei.  

We plegen roofbouw op de aarde en op elkaar: snel toenemende opwarming, oceanen vol plastic en een zesde massa-extinctie in volle gang. En de berekeningen zijn onheilspellend. In 2050 is er meer plastic dan vis in onze zee en volgens de VN kunnen we nog 60 jaar oogsten voordat de aardbodem uitgeput is. De toekomst klinkt alsof we in een verkeerde film zijn beland, vervreemd van wie we eigenlijk willen zijn.

Vanavond ontrafelen we het grote onderliggende verhaal over onze tijd. We zoomen uit en gaan op zoek naar samenhang: Wat hebben klimaatverandering, toenemende vluchtelingenstromen en groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk met elkaar te maken? We stellen een cultuurfilosofische diagnose van onze samenleving en brengen in kaart wat er op het spel staat. We leggen onderliggende mens- en wereldbeelden bloot en onderzoeken de tegenstrijdigheid in ons verlangen en ons handelen. Voor iedereen die snakt naar een holistisch perspectief, voorbij symptoombestrijding en kortetermijndenken.

Gasten:

Klaas van Egmond, Annick de Witt, Matthijs Schouten, Froukje Jansen

Afbeelding: Ren Hang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s