Ubuntu Filosofie: Mogobe Ramose

Voor Filosofie Magazine organiseer ik op zaterdag 20 januari in TivoliVredenburg een evenement met de Zuid-Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose over Afrikaanse levenskunst. Dit event is uitverkocht.

Hoe autonoom, uniek en vrij zijn we eigenlijk? De Afrikaanse denktraditie Ubuntu gaat over het idee dat je pas ‘mens’ wordt door eenheid en verbondenheid met alles en iedereen om je heen. In een tijd van eenzaamheid, selfie-narcisme en vluchtig app-contact, kan deze filosofie van fundamentele medemenselijkheid ons minder egoïstisch maken?

De Zuid-Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose schreef hét klassieke werk over Ubuntu. Vanuit Ubuntu, dat bekend is geworden door onder andere Nelson Mandela, is het bestaan een continue stroom waarin alles steeds een balans zoekt. In dit unieke programma komt Ramose vertellen over de relevantie van deze filosofie voor onszelf én de wereld. Hij houdt ons een spiegel voor en spoort ons aan om onze vanzelfsprekendheden– over leven en sterven, individu en samenleving, geluk en misère – te bevragen.  Hoe ziet Ubuntu-als-levensstijl eruit?

We onderzoeken  de relevantie en betekenis van deze Afrikaanse levensfilosofie voor prangende vraagstukken omtrent politiek, religie, onze omgang met de aarde en elkaar. Hoe kunnen Westerse filosofie en Ubuntu elkaar aanvullen en verrijken?
Wees welkom bij een inspirerende middag Afrikaanse levenskunst.

Dit evenement is een exclusieve verdiepingsbijeenkomst in aanloop naar Thinking Planet: hét festival over de diversiteit in denkkracht van Planeet Aarde, dat op 21 april 2018 in TivoliVredenburg zal plaatsvinden. Met een combiticket heeft u toegang tot beide evenementen, met korting. 

Mogobe Ramose
Mogobe Ramose promoveerde in de filosofie aan de Universiteit van Leuven en doceerde onder andere aan universiteiten in Tilburg en Zuid-Afrika. Winnaar van de Anyiam-Osigwe prijs in 2014 voor het beste boek over Afrikaanse filosofie. Op 5 december verschijnt zijn boek Ubuntu bij Ten Have.

Zaterdag 20 januari 2018
14:00 – 16:30 uur
TivoliVredenburg, Utrecht

Let op: Engelstalig evenement!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s