Laten we onze angsten delen om hoop te houden voor de toekomst

Voor Vice Versa schreef ik een essay over  het belang van compassievolle communicatie in het licht van armoedebestrijding, sociale onrechtvaardigheid en mondiale solidariteit, dat op 4 oktober 2018 werd gepubliceerd op Vice Versa. Dit essay schreef ik in de context van het journalistieke project Reinventing the Message waar ik inhoudelijk bij betrokken was. Het journalistieke project Reinventing the Message is bedoeld om met onder andere filosofen, schrijvers,  sociaal ondernemers, activisten, wetenschappers en professionals uit de ontwikkelingssector nieuwe ideeën te genereren om mensen te raken en te betrekken bij internationale samenwerking en mondiale solidariteit.

Een fragment uit dit essay:

“Deze visie over het belang van compassievolle communicatie waarin meer ruimte is voor ambiguïteit en waarin we onze emoties uiterst serieus nemen, inspireert me. In de context van armoedebestrijding en strijd tegen sociale onrechtvaardigheid, vragen we namelijk nogal wat van onszelf en onze lezer, donateur of gesprekspartner. Namelijk: om zich open te stellen voor complexe situaties waar niet direct een eenduidige oplossing voor is, om te luisteren naar pijnlijke verhalen, zich in te leven in verdrietige gebeurtenissen. In de hoop dat de ander eenzelfde morele woede, vurig enthousiasme of voorzichtige nieuwsgierigheid kan voelen om zich te verbinden met mensen en situaties die in eerste instantie – veilig – ver van hun /ons bed zijn.” 

Het hele essay is hier te lezen.