De Zaak Shell

Voor Frascati Theater deed ik de redactie van het gesprek over verantwoordelijkheid en schuld m.b.t. klimaatverandering, dat onderdeel was van de voorstelling ‘De Zaak Shell’ – 30 november 2018

ZAAK SHELL

ANOEK NUYENS & REBEKKA DE WIT / FRASCATI PRODUCTIES

1# De Proloog

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit zijn een langdurige samenwerking aangegaan met Milieudefensie in het kader van een lopende rechtszaak tegen Shell. Milieudefensie klaagt de oliegigant aan voor klimaatverandering en eist dat deze stopt met zijn vervuilende activiteiten en de bedrijfsvoering radicaal aanpast.

Voor deze unieke zaak, waar nog geen jurisprudentie voor bestaat, onderzoeken Nuyens & De Wit in een serie pre-enactments de uiteenlopende perspectieven en stemmen. Op deze manier betrekken zij burgers bij deze rechtszaak en verzamelen bewijsstukken en dilemma’s. De vraag die centraal staat is: wie is er in dit klimaatdrama eigenlijk verantwoordelijk voor wat? Voor De zaak Shell ontwikkelen Nuyens & De Wit de komende periode vanuit de verschillende gezichtspunten een serie pleidooien. Deze betogen zullen de komende anderhalf jaar infiltreren in congressen, theaters en rechtszaken. De finale voorstelling De zaak Shell brengt alle pleitredes en hoofdrolspelers in een theatrale setting tezamen.

In deze proloog introduceren Nuyens & De Wit De zaak Shell en worden er twee pleidooien geënsceneerd. Jaap Spijkers speelt De Stem van Shell en Janneke Remmers brengt Monoloog voor een consument. Aansluitend is er een gesprek over de aankomende rechtszaak onder leiding van journalist Lex Bohlmeijer met Freek Bersch, Laura Burgers, Michel Schuurman, Vatan Hüzeir en Channa Samkalden.

Over de sprekers
Freek Bersch 
is campagneleider Klimaatzaak Shell bij Milieudefensie. Michel Schuurman is Directeur Politiek en Economie bij MVO Nederland. MVO Nederland wil de samenleving verduurzamen met en door het bedrijfsleven. Vatan Hüzeir is socioloog, onderzoeker en activist. Hij onthulde vorig jaar de nauwe banden tussen Shell en de Erasmus Universiteit. Zijn onderzoek roept fundamentele vragen op over de verhouding tussen publieke instellingen en multinationals zoals Shell. Channa Samkalden is milieu-advocaat. Zij vertegenwoordigt onder andere vier Nigeriaanse boeren en Milieudefensie in een procedure tegen Shell vanwege olievervuiling in Nigeria. Laura Burgers is jurist en schrijver. In haar promotieonderzoek Justitia, the People’s Power and Mother Earth doet ze onderzoek naar rechtsvorming en milieu-aansprakelijkheidszaken. Kan de rechtbank een plaats van activisme en verzet zijn?

concept en tekst Anoek Nuyens en Rebekka de Wit dramaturgie Freek Vielen spel Jaap Spijkers en Janneke Remmers organisatie gesprek Evanne Nowak sprekers Donald Pols, Laura Burgers, Michel Schuurman, Vatan Hüzeir en Channa Samkalden foto Nationaal Archief productie Frascati Producties i.s.m. Milieudefensie coproductie De Nwe Tijd