Hoofdstuk in ‘Nu het nog kan’ – Bezige Bij

Woensdag 22 april verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij Nu het nog kan, het rebelse handboek voor hoofd en hart van Extinction Rebellion Nederland, onder redactie van Eva Rovers. Ik schreef het hoofdstuk ‘Activisme met een gebroken hart: over de troost van klimaatpsychologie’.

Recensies

De Volkskrant schreef over mijn hoofdstuk: “Het probleem van een systeem is dat je er zelf deel van uitmaakt. Interessant zijn de bijdragen van jonge rebellen die de confrontatie zoeken met dit idee. Zoals Evanne Nowak, die schrijft over het besef van de ernst van de klimaatcrisis als een breukervaring, waarbij je je realiseert dat we ‘dader, slachtoffer, aanklager en toekijker tegelijkertijd’ zijn. Hoe verhoud je je hiertoe? Dat stemt tot nadenken. Dit soort stukken geven een aardig kijkje in wat mensen van de beweging bezighoudt en waarom ze zich hebben aangesloten.”

Maina van der Zwan recenseert op socialisme.nu als volgt: “Programmamaker Evanne Nowak beschrijft prachtig hoe mensen die zich door klimaatcatastrofe overweldigd voelen, worstelen met het verlies van een toekomstperspectief. Haar antwoord? ‘Wanhoop toelaten, niet als een machteloos eindpunt, maar als een begin van diepe betrokkenheid, groei en verbinden.’ Actievoeren met een gebroken hart.”

Over het boek

Nu het nog kan bestaat uit meer dan dertig prikkelende en soms schurende bijdragen. Rebellen van Extinction Rebellion, onder wie klimatoloog Ernst-Jan Kuiper en de vijftienjarige Jesse van Schaik, schreven de helft van de artikelen; auteurs die hun zorgen delen namen de andere helft voor hun rekening, onder hen bevinden zich generaal Tom Middendorp, Jan Terlouw, David Van Reybrouck, Marjan Minnesma, Jelmer Mommers, Kate Raworth, Vandana Shiva, Mitchell Esajas en Tim Fransen

We leven in een uitzonderlijke tijd. Alles staat op het spel: ons welzijn, onze toekomst, onze planeet.
Samen kunnen we een einde maken aan de wereldwijde klimaatcrisis en de ecologische ramp die zich aan het voltrekken is. Niemand hoeft machteloos toe te kijken. Maar het is nu of nooit.
Dit boek geeft je hoofd de kennis, je hart het vuur en je handen de instrumenten om in actie te komen tegen extinctie en vóór het leven.

Lees, leer en rebelleer. Nu het nog kan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s