De Bootvluchteling in Beeld

on

Het is dagelijks in het nieuws. Duizenden mensen die de levensgevaarlijke oversteek wagen om te ontsnappen aan een oorlogsgebied, armoede of religieuze strijd. Iedere bootvluchteling heeft een eigen verhaal, het ene nog vreselijker dan het andere. Wat hen bindt is het decor waarin hun verhaal zich afspeelt: het mondiale politieke en economische krachtenveld.

Over dát krachtenveld gaat deze avond. Drie deskundigen op het gebied van migratie en humanitaire werkzaamheden maken inzichtelijk welke spelers hierin actief zijn: van nationale overheden, buitenlandse bedrijven, jihad- strijders en actievoerders tot reddingswerkers en leiders van EU landen. Wat is hun rol, welke belangen vertegenwoordigen ze en welke strategie hanteren ze?

Doel van de avond is het ontrafelen van het complexe web waarin de bootvluchteling zich begeeft. Zodat we niet meer hoeven denken: ‘wat vreselijk, maar wat kan ik doen?’. Maar beter snappen waarom het zover is gekomen en wat wij als burgers van Nederland met een politieke stem zouden kunnen doen aan deze situatie.

Presentatie: Els van Driel

Gasten:
Politiek geograaf Henk van Houtum
Senator Tineke Strik (GroenLinks)
Humanitair werker Geesje Werkman

Visueel bijgestaan door De Beeldvormers

Dit programma vond plaats op 18 juni 2015 in De Nieuwe Liefde, Amsterdam.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s