Gewetensvragen in de Klas | Mag ik liegen tegen mijn ouders?

on

Pubertijd in Amsterdam betekent vaak conflicten met je ouders over uitgaan en leugentjes om bestwil over feestjes, te laat thuiskomen of bij iemand anders slapen dan is afgesproken. Begrijpelijk. Je bent geen kind meer en hebt behoefte aan vrijheid en privacy. Je wil zelf bepalen wat je doet, ook als je ouders dat geen goed plan vinden. Want als je het eerlijk vraagt, mag het toch niet. Of moet je altijd de waarheid vertellen?

Liegen is bij veel ouders een gevoelig punt – ze kunnen je immers niet meer vertrouwen. Maar liegen is ook voor jezelf veel gedoe: je moet je leugens onthouden en het kan stress en dilemma’s opleveren. En is het wel verstandig om tegen je ouders over nachtelijke avonturen te liegen? Wat als er iets gebeurt?

Vanavond staat het dilemma van Daimy centraal. Zij wil stappen met vrienden maar haar strenge ouders verbieden dat. Met filosofisch gespreksleider Leonard van Wijk en drie trainingsacteurs onderzoeken Daimy en haar klasgenoten vanavond wat goed handelen betekent in deze situatie.

Zijn jouw ouders makkelijk of moeilijk? Vergeven zij een leugen? Of ben jij zelf een wantrouwende ouder die het moeilijk vindt om je kind los te laten? Kom vanavond mee filosoferen met de 4VWO-leerlingen van het Berlage Lyceum over de vraag: duurt eerlijkheid echt het langst?

Dit programma vond plaatst op 20 juni 2016 in De Nieuwe Liefde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s