Gewetensvragen in de Klas | Moet ik mijn ouders vertellen dat ik niet meer geloof?

Wie ben ik en wat geloof ik? Als puber ontdek je wie je wilt zijn en maak je je los van je ouders. Maar dat is niet altijd makkelijk, zeker niet als zij andere ideeën hebben over geloof, god en wat het is om een goed mens te zijn.

Het aantal ongelovigen in de wereld groeit, agressieve reacties op hen echter ook. Hoewel vrijheid van godsdienst en niet-geloven wettelijk beschermd is in Nederland, is het voor ex-moslims in hun familie en vriendenkring vaak zwaar. Ze worden afvallige genoemd of buitengesloten en veel van hen besluiten daarom hun opvattingen niet uit te spreken.

Vanavond staat het dilemma van de 16-jarige Irem centraal. Zij worstelt met haar geheim en twijfelt of ze haar ouders zal vertellen dat ze niet meer gelooft en ook niet meer mee wil doen met de religieuze rituelen thuis. Irem ondezoekt vanavond met haar klasgenoten Rens, Rosan, Milea en Rachel wat goed handelen betekent in deze situatie. Samen met filosofisch gespreksleider Leonard van Wijk en drie trainingsacteurs. Trainingsacteurs Annemarie Koopman, Caroline van Veggel en Arjan Kindermans zullen de dilemma’s uitspelen.

Zou jij uit de kast durven komen als ongelovige? Ook als je daarmee je ouders zou teleurstellen of misschien zelfs afgewezen wordt? Of ben jij (on)gelovige vader of moeder en vraag je je af hoe je dit onderwerp bespreekbaar moet maken?

Kom vanavond samen met de 4VWO-leerlingen van het Berlage Lyceum filosoferen:
Kies je voor jezelf of voor je relatie met je ouders?

Gespreksleider Moreel Beraad: Leonard van Wijk

Presentatie: Evanne Nowak

Dit programma vond plaats op 13 juni 2016 in De Nieuwe Liefde. Het Schoolbureau deed verslag van deze avond. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s