LUX LAB

In opdracht van het Nijmeegse culturele podium LUX ontwikkelde ik een 9-daags  talentontwikkelingstraject voor programmamakers. Ik bedacht: wat moet een goede programmamaker kunnen? En hoe word je dat? Naast het ontwikkelen en realiseren van het curriculum, begeleid ik dit traject met Vanessa Verhoeff als trainer. 

DSC_1042

LUX LAB is een talentontwikkelingstraject voor mensen die live publieksprogramma’s zoals debatten en festivals willen organiseren en voor makers die zich hier verder in willen bekwamen. In de training zoeken de deelnemers de grenzen van hun eigen discipline willen opzoeken. Ze leren de basisvaardigheden die elke programmamaker nodig heeft en volgen verdiepende modules over bijvoorbeeld storytelling, publieksparticipatie en gesprekstechnieken.

Interdisciplinaire programma’s

Programma’s op podia zoals LUX worden steeds belangrijker. In een individualistische samenleving zijn nieuwe plekken nodig waar mensen samenkomen, waar ruimte is voor verbeelding, gesprekken over de samenleving en zingeving. We zijn ervan overtuigd dat interdisciplinaire programma’s waarin kunst, debat en publieksinteractie elkaar raken essentieel zijn. Dat is een uitdaging. Want wie kan dat? Misschien maakt een journalist inhoudelijk sterke programma’s, prikkelt een kunstenaar de verbeelding en kan een filosoof morele discussies verdiepen. Maar wie combineert al die kwaliteiten? Dat zijn er maar weinig.

Een goed programma maken

Samen met professionals uit de journalistiek, wetenschap, filosofie en de kunsten onderzoeken we de kenmerken van een goed programma: Welke vragen spelen er in de samenleving en hoe kom je tot vernieuwende invalshoeken? Welke gereedschappen – zoals storytelling, dramaturgie en vormgeving – kun je lenen uit het theater? Welke gespreksvormen – naast een standaard debat – kun je nog meer inzetten om een goed gesprek te voeren? En hoe kom je tot programma’s die je publiek daadwerkelijk in beweging brengen?

In een serie van negen dagen volg je colleges en workshops, ga je aan de slag met je eigen leervraag en ontwikkel je een vernieuwend programma.

Met workshops en colleges van o.a.

 • Nirav Christophe – lector Performatieve Maakprocessen, HKU
 • Marc Josten – HUMAN, auteur ‘Weerwoord, de publieke opinie’
 • Prof. Dr. Jacquelien van Stekelenburg – hoogleraar Sociale Verandering en Conflict
 • Tabo Goudswaard – social designer, Art of Impact
 • Reine Rek – Bildung Academie, School of Life
 • Caspar Nieuwenhuis, Likeminds
 • Lotte van den Berg, theatermaker, Building Conversation
 • Leon Heuts, hoofdredacteur Filosofie Magazine
 • Greg Notrott, Nieuw Utrechts Toneel
 • Nancy Jouwe
 • Angelique Spaninks – directeur en programmeur STRP/ MU
 • Annemarie Koopman, trainingsacteur
 • Trudy Hekman, theatervormgever
 • Hannah van der Rest, marketeer
 • Karlijn Benthem, Gebied-B
Data van LUX LAB
 • DO 31 augustus  & VR 1 september
 • DO 28 & VR 29 september
 • DO 12 & VR 13 oktober
 • DO 16 & VR 17 november
 • VR 23 februari 2018

Voor meer informatie, zie de pagina van LUX.collage lux lab 2.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s