Duurzaamheidscafe: Verborgen Vervuilers

Op 26 september 2017 presenteerde ik het ‘Duurzaamheidscafe: Verborgen Vervuilers’ in debatcentrum LUX te Nijmegen. 

Foto’s: Mohanad Ataya. 

Deze slideshow vereist JavaScript.

We weten allemaal dat je op de fiets minder CO2 uitstoot dan wanneer je in de auto stapt. En we weten ook dat het beter is om de verwarming een graadje lager te zetten. Maar beseffen we dat de zwaveluitstoot van de zestien grootste olietankers ter wereld gelijk staat aan die van alle auto’s?

Deze grote schepen vormen één van de vele verborgen vervuilers: vervuilers die minder bekend en minder zichtbaar zijn.

De industrie maakt zich hard voor de verandering van vervuiler naar verduurzamer. Zo zijn zowel de IT- als de scheepvaartsector bewust op zoek naar alternatieven om schoner en duurzamer te produceren. Het gebruik van LNG als duurzame brandstof in de scheepvaart is hier een voorbeeld van. Afspraken en samenwerkingsverbanden binnen de sectoren maken verdere verduurzaming mogelijk.

Maar wij als consumenten hebben ook invloed op het verduurzamingsproces. Vragen wij om een groter aanbod duurzame producten, dan zal de markt daarop reageren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van groene zoekmachines of het minderen van bestellingen uit het buitenland.

Tijdens deze editie van het Duurzaamheidscafé laten we samen met onze gasten zien wat verborgen vervuiling is en wat we er aan kunnen doen. We bespreken de mogelijkheden en dilemma’s voor de IT- en de scheepvaartsector. Wat is er nodig om de verduurzaming te versnellen? Daarnaast dagen we je uit om mee te denken over alternatieven en mogelijke samenwerkingen.

De hoofdspreker van de avond is Lisa Doeland. Ze werkt als programmamaker bij Radboud Reflects aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is filosofe en ze neemt ons mee in haar kijk op het begrip ‘Verborgen vervuilers’.

Evanne Nowak heet ons welkom als voorzitter. Zij ontwikkelt projecten en programma’s op het snijvlak van duurzaamheid, rechtvaardigheid, identiteit en levensbeschouwing.

De gehele avond wordt muzikaal begeleid door Dirk-Wim in ’t Hof.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s