Fossielvrij: het nieuwe normaal?

Fossielvrij: het nieuwe normaal?

Hoe we tot collectieve actie komen

Voor De Rode Hoed programmeer ik op 11 juni 2018 een avond over collectieve actie i.r.t. het bestrijden van klimaatverandering. 

Geen vlees eten, minder vliegen, een elektrische auto en groen bankieren. Jij bent als individu verantwoordelijk voor klimaatverandering, zo luidt de boodschap. Maar waarom moet jij als consument de bewuste keuzes maken, zolang er geen belasting wordt geheven op kerosine? Als de Europese spoorlijnen sinds de 19e eeuw amper zijn uitgebreid? En Google en Amazon blijven draaien op milieubelastende serverparken?

Om de wereldwijde uitstoot eerlijk te verdelen, moet Nederland 91% minder CO2 produceren. Dat vraagt om een radicale verandering – een revolutie. En er is hoop: de sustainable community is in opmars, plastic tasjes zijn bijna verbannen en Costa Rica wil het eerste fossielvrije land ter wereld worden. Waarom gaat het in Nederland dan zo langzaam?

Grootse veranderingen vragen meer dan een inductieplaat of zonnepaneel. Die helpen, maar niet genoeg. Bovendien: wie voortdurend in z’n eentje knokt, raakt gedemotiveerd als de rest niet meedoet. Samen zijn we meer dan eenzame consumenten – en de geschiedenis laat zien dat georganiseerde burgers geweldige dingen kunnen bereiken.

Hoe maken wij fossielvrij het nieuwe normaal? Vanavond rekenen we af met moedeloosheid en schuldgevoel en gaan we over tot collectieve actie.

Programma

Drie stevige analyses vertellen waarom de kanteling naar fossielvrij zo langzaam gaat. We onderzoeken hoe fossiel wij zijn, hoe de Nederlandse overheid en de fossiele industrie vervlochten zijn en hoe Nederlandse wetgeving een doorbraak vertraagt. We krijgen praktijkvoorbeelden van burgers die zich verenigen en beweging veroorzaken en leren hoe wij als groep een verschuiving van de macht kunnen bereiken – op weg naar een nieuw normaal.

Een optimistische avond over verandering, concrete kantelpunten en grootse transformaties. Laat je inspireren en zet je eerste stappen als practivist naar een fossiel verleden en fossielvrije toekomst!

 

GASTEN

Eva Rovers bond de strijd aan met haar verlammende gevoel van machteloosheid en ging te rade bij filosofen, opstandige bejaarden, smartphone-demonstranten en vele anderen. Het resultaat is Practivisme – een handboek voor heimelijke rebellen, een hoopgevend en praktisch handboek voor wie de wereld wil veranderen, maar niet precies weet hoe.

Daniëlle Hirsch is directeur van Stichting Both ENDS, die samenwerkt met milieu- en mensenrechtenorganisaties in ontwikkelingslanden. Door ze te verbinden met nationale en internationale beleidmakers, wetenschappers en met andere organisaties, ondersteunt Both ENDS duurzame initiatieven die lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden zelf ondernemen ter bestrijding van armoede en ter verbetering van hun leefomgeving. Both ENDS publiceerde onlangs samen met Millieudefensie het rapport Bescherming voor klimaatvervuilers: Nederlandse investeringsverdragen als obstakel voor de energietransitie. Daniëlle is als econome gespecialiseerd in internationale economische relaties, milieu- en ontwikkelingseconomie. Na haar studie in Amsterdam en Kenia werkte ze in Paraguay bij een NGO die zich inzette voor de transitie naar een democratie. Terug in Nederland werkte ze als consultant aan water- en kustbeheer voor de Wereldbank, VN, de Nederlandse overheid en de EU, in projecten over de hele wereld, van Bangladesh en Centraal-Azië tot Ghana, Nicaragua en Chili.

Sociaal ondernemer Ama van Dantzig (moderator) is co-founder van innovatiestudio Dr. Monk, waar ze samen met Lynn Zebeda in 2011 mee startte. Dr. Monks veld is sociale en duurzame innovatie, gebaseerd op de overtuiging dat alles wat we nodig hebben voor een groene, diverse en rechtvaardige wereld al in ons zit. Ze woont en werkt in Nederland en Accra (Ghana).

Anoek Nuyens maakt sociaal bewogen, documentair theater. Het gesprek dat zij start, strekt zich uit van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Ze maakte onlangs samen met Rebekka de Wit de voorstelling Tenzij je een beter plan hebt over een wereld waarin de mens niet langer de maat der dingen is. Op dit moment werken ze samen aan Monoloog voor een consument, een nieuwe korte performance die in juni bij Vooruit in Gent is. De monoloog is onderdeel van een grotere serie performances met als titel Mocktrials (in samenwerking met Milieudefensie). In april 2019 gaat Anoek’s nieuwe solo bij Frascati in première.

Lisa Doeland is filosoof en doet promotieonderzoek naar afval aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Samen met Elize de Mul en Naomi Jacobs schreef ze onlangs het boek ‘Onszelf voorbij: kijken naar wat we liever niet zien’, over de hedendaagse mens die zich afsluit voor de ongrijpbare en grillige buitenwereld. Volgens de auteurs proberen we ons middels ‘selfies’ en ‘mindfulness’ te wapenen tegen die buitenwereld. In het boek pogen ze wel de blik te richten op de dingen die we liever niet onder ogen zien.  

Mensenrechtenjuriste Daphina Misiedjan is assistent-professor aan de Universiteit Utrecht. Ze werkt bij het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law (UCWOSL) en is verbonden aan het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM). Ze is gespecialiseerd in kwesties die gaan over de combinatie van de mensenrechten, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Miedjan won onlangs de Stimuleringsprijs voor jong talent van de Black Achievement Awards én de eerste Agnites Vrolikprijs, die wordt toegekend aan een talentvolle wetenschapper die onderzoek doet dat een bijdrage levert aan het beantwoorden van actuele maatschappelijke vraagstukken.

Liset Meddens wil als directeur van Fossielvrij NL mensen mobiliseren en zo bedrijven en publieke instellingen dwingen om te stoppen met fossiel. Het doel is de overgang naar een duurzame economie te versnellen en klimaatverandering tegen te gaan.

Journalist en politicoloog Menno Hurenkamp is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en Universiteit voor Humanistiek. Daarnaast is hij fellow van de Wiardi Beckman Stichting. Hij schreef diverse boeken en essays over burgerschap, maatschappelijke betrokkenheid en de relatie tussen burger en politiek, waaronder ‘Crafting Citizenship’ met Evelien Tonkens en Jan Willem Duyvendak.

Illustration via The New Yorker – by Paul Sahre; photograph by Saul Loeb / AFP / Getty (man)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s