Modereren van ‘De Ontsnapping van de Natuur: een nieuwe kijk op kennis’

on

Op dinsdag 26 juni 2018 modereer ik bij Pakhuis de Zwijger te Amsterdam het programma ‘De Ontsnapping van de Natuur: een nieuwe kijk op kennis’ . 

We hebben tegenwoordig zo’n grote invloed op de natuur dat we vernietigen wat we niet actief beschermen. En de natuur is zo complex dat we haar nooit helemaal zullen doorgronden. Kunnen we wel beschermen wat we niet kennen? In hun boek ‘De ontsnapping van de natuur’ komen Thomas Oudman en Theunis Piersma met voorbeelden van problemen die juist verergeren door te denken dat we alles kunnen weten. Wat zijn de gevolgen, en hoe kan het anders? De auteurs en het publiek gaan in gesprek met wetenschapsfilosoof Trudy Dehue (RUG), antropoloog Amade M’charek (UvA), historica Hinke Piersma (NIOD) en filosoof Johan van de Gronden (voorheen directeur Wereld Natuur Fonds, nu Koningin Wilhelmina Kankerfonds).

Boek
In De ontsnapping van de natuur komen Thomas Oudman en Theunis Piersma met voorbeelden van problemen die juist verergeren door te denken dat we alles kunnen weten. Bloemrijke weilanden vol mysteries worden vervangen door synthetisch groen, trekvogels leggen het af tegen windmolens en mensen worden versimpeld tot hun DNA. De auteurs tonen hoe het anders kan: door in te zien dat nieuwe vragen net zo belangrijk zijn als antwoorden. Door steeds beter te weten wat we niet weten.

De ontsnapping van de natuur is een hartstochtelijk pleidooi van een getalenteerde jonge ecoloog en zijn succesvolle leermeester voor een werkelijk duurzame omgang met onze aarde, vol mooie verhalen die dat onderstrepen. Een ode aan natuurlijke processen in Nederland, in Mauritanië en in mensen. Een boek voor iedereen die zich afvraagt waar het heen moet.

foto: Jan van de Kam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s